Jaký je rozdíl mezi lívancem a palačinkou, nejspíše víte. Přesto si to na úvod článku pro jistotu ujasníme. V obou případech se jedná o placku z litého těsta, která se opéká povětšinou na pánvičce (u lívanců na tzv. lívanečníku), někdy také na rozpálené kamenné desce. Palačinka je tenká a má větší průměr, zatímco lívanec je menší a vyšší. Jejich vzhled do jisté míry souvisí právě s rozdílným způsobem přípravy. Do těsta na lívance se totiž přidává droždí, případně kypřicí prášek, díky čemuž hezky „naběhnou".
Nejrůznější druhy opékaných placek, které lze označit za palačinky či lívance, se připravují na všech kontinentech, snad jen s výjimkou Antarktidy. Jejich oblíbenost napříč celým světem pramení pravděpodobně z toho, že se jedná o jednoduchý pokrm, připravovaný z dostupných surovin, který navíc skvěle chutná. A možná je v tom také trocha historie – dalo by se totiž říct, že jde o jeden z vůbec nejstarších pokrmů, který vznikl kombinací více surovin a následnou tepelnou úpravou. Vznik placek, umíchaných z mouky, vajec a mléka, opečených na rozžhaveném kameni, lze totiž datovat už do dob neolitu (8000–5000 let př. n. l.), kdy se hlavním zdrojem obživy člověka stalo zemědělství, a tyto suroviny pro něj tudíž byly dostupnější.
S nadsázkou, nebo možná i bez ní, můžeme lívance a palačinky považovat za nadčasové jídlo. Mají dokonce svůj vlastní mezinárodní den, jenž připadá na masopustní úterý (den před Popeleční středou). Pokud tedy toto jídlo patří mezi vaše oblíbené, nezapomeňte jej oslavit – jak jinak než jeho konzumací.

Podobné příspěvky

Možná si říkáte, co to tu hněteme. Ale stačí sledovat náš blog a nevědomosti pak už budete jen z dálky kynout.

Kde se vzaly lívance a palačinky

Nejrůznější druhy opékaných placek, které lze označit za palačinky či lívance, se připravují na všech kontinentech, snad jen s výjimkou Antarktidy. Jejich oblíbenost napříč celým světem pramení pravděpodobně z toho, že se jedná o jednoduchý pokrm.

Rodina je základ mlýna

Mlynářské řemeslo je nejen o kvalitních surovinách, ale i o lidském úsilí a pracovitosti. Rádi bychom vám proto formou krátkých rozhovorů postupně představili členy našeho týmu, bez kterých by Mlýn Kojetín nemohl fungovat.

Jak se kynuté buchty do pohádek dostaly

Kynuté české buchty jsou dobrota, která chutná už po staletí. Dělají radost nám, stejně jako dělaly radost našim předkům. Recepty na ně se dědí z generace na generaci.

Jaký je původ velikonočního mazance

S Velikonocemi jsou neodmyslitelně spjaty některé tradiční dobroty, jako například velikonoční beránek, jidáše nebo mazanec. A právě o poslední jmenované jsme pro vás sepsali pár zajímavostí.

Kojetínská mouka je tradiční, kvalitní, česká

Kojetínskou mouku vyrábíme v malebném hanáckém městečku Kojetín – v mlýně, který zde stojí už po stovky let. Kojetínský mlýn má bohatou historii a první zmínky o něm pocházejí dokonce z roku 1508.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK