Kojetínskou mouku vyrábíme v malebném hanáckém městečku Kojetín, nedaleko Kroměříže –v mlýně, který zde stojí už po stovky let. Kojetínský mlýn má bohatou historii a první zmínky o něm pocházejí dokonce z roku 1508. Za tu dobu samozřejmě prošel mnoha přestavbami a do současné podoby se proměnil až během 20. století. Ještě v roce 1915 zde stával pouze malý mlýn se šrotárnou, krupárnou a pilou, přičemž vše poháněla dvě velká vodní kola. Zlom přišel o 7 let později, kdy zde začal jako správce působit pan František Roháček, který se následně stal také jediným majitelem. Pod jeho vedením mlýn vzkvétal a rozrostl se takřka do dnešní podoby. V roce 1948 byl však kojetínský mlýn znárodněn. Zpět do rukou dědiců, vnuků pana Roháčka, se vrátil až v roce 1992. Tehdy rovněž začala rozsáhlá rekonstrukce mlýna, která zahrnovala i výměnu zastaralých technologií.


Nároky se s příchodem moderní doby podstatně změnily, a tak nám dnes krom zkušených zaměstnanců pomáhají také špičkové stroje, které by však zmohly jen pramálo bez kvalitních vstupních surovin. Proto pšenici nakupujeme výhradně od regionálních dodavatelů, především z Hané a jižní Moravy. Podobně je tomu u žita, kdy spoléháme zejména na úrodu místních pěstitelů, kterou v případě potřeby doplňujeme o suroviny z východní Evropy.


Přestože už mlýn dávno nepohánějí vodní kola, pokračujeme ve stopách svých předků, kteří si zakládali na poctivě odvedené práci. Děláme zkrátka maximum, aby Kojetínská mouka dostála svému dobrému jménu a aby díky kvalitním českým surovinám mohla její tradice pokračovat třeba po několik dalších staletí.

Podobné příspěvky

Možná si říkáte, co to tu hněteme. Ale stačí sledovat náš blog a nevědomosti pak už budete jen z dálky kynout.

Kde se vzaly lívance a palačinky

Nejrůznější druhy opékaných placek, které lze označit za palačinky či lívance, se připravují na všech kontinentech, snad jen s výjimkou Antarktidy. Jejich oblíbenost napříč celým světem pramení pravděpodobně z toho, že se jedná o jednoduchý pokrm.

Rodina je základ mlýna

Mlynářské řemeslo je nejen o kvalitních surovinách, ale i o lidském úsilí a pracovitosti. Rádi bychom vám proto formou krátkých rozhovorů postupně představili členy našeho týmu, bez kterých by Mlýn Kojetín nemohl fungovat.

Jak se kynuté buchty do pohádek dostaly

Kynuté české buchty jsou dobrota, která chutná už po staletí. Dělají radost nám, stejně jako dělaly radost našim předkům. Recepty na ně se dědí z generace na generaci.

Jaký je původ velikonočního mazance

S Velikonocemi jsou neodmyslitelně spjaty některé tradiční dobroty, jako například velikonoční beránek, jidáše nebo mazanec. A právě o poslední jmenované jsme pro vás sepsali pár zajímavostí.

Kojetínská mouka je tradiční, kvalitní, česká

Kojetínskou mouku vyrábíme v malebném hanáckém městečku Kojetín – v mlýně, který zde stojí už po stovky let. Kojetínský mlýn má bohatou historii a první zmínky o něm pocházejí dokonce z roku 1508.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK