Suroviny

Ingredience na maso a omáčku:

  • 2 cibule
  • 40 g vepřového sádla
  • 4–5 středně velkých mrkví
  • 2 petržele
  • 1 celer
  • cca 500 g vepřové kýty nebo plece
  • nové koření
  • bobkový list
  • 200 ml smetany
  • citronová šťáva
  • sůl
  • mletý pepř

 

Ingredience na noky:

Pšeničná mouka
hrubá zlatý klas

Postup

Postup pro přípravu masa:

  • Oloupeme cibuli a nakrájíme ji nahrubo. Na pánvi rozpustíme sádlo a cibuli na něm orestujeme.
  • V průběhu si očistíme mrkev, petržel a celer, vše nakrájíme na větší kostky, přihodíme do pánve, restujeme.
  • Maso svážeme provázkem, aby si zachovalo šťavnatost, opepříme a osolíme. Na pánvi se zeleninou jej pak z každé strany opékáme zhruba 3 minuty.
  • Když máme hotovo, přendáme maso i se zeleninou do pekáče, přidáme trochu nového koření a pár bobkových listů. Následně zalijeme vodou tak, aby bylo maso z půlky ponořené.
  • Rozehřejeme si troubu na 190 °C, pekáček přiklopíme a dáme do trouby. Nejdříve pečeme cca půl hodiny na nastavených 190 °C, poté troubu ztlumíme na 150 °C. Takto pečeme 1 hodinu a nakonec necháme ještě půl hodiny dojít na 120 °C. Průběžně kontrolujeme hladinu vody a podléváme. Jakmile je maso měkké, vytáhneme pekáček z trouby.

 

Postup pro přípravu omáčky:

  • Vytáhneme maso z pekáčku a ze zbylé směsi vytáhneme nové koření a bobkové listy, přendáme do vhodné nádoby a rozmixujeme tyčovým mixérem.
  • Do směsi přimícháme smetanu, dochutíme solí, pepřem a trochou citronové šťávy. Pokud je omáčka moc hustá, můžeme přidat více smetany nebo ji naředit vodou.

 

Postup pro přípravu knedlíčků:

  • Uvaříme brambory ve slupce. Necháme je vychladnout, poté oloupeme a nastrouháme.
  • Na válu či pracovní desce přidáme k nastrouhaným bramborám vejce, hrubou Kojetínskou mouku, Kojetínskou krupici a větší špetku soli.
  • Rukama hněteme tak dlouho, dokud se těsto nepřestane lepit k podložce.
  • Následně z něj vyválíme válečky o průměru zhruba 2 centimetry a ty nakrájíme na jednotlivé malé knedlíčky. Vytvarujeme do kuliček.
  • Kuličky sázíme do vroucí vody. Když jsou hotové, vyplavou na hladinu. Poté scedíme.

 

Maso nakrájíme na plátky, na talíři doplníme o omáčku a knedlíčky. Hotovo, můžeme servírovat!

Podobné recepty

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK