Suroviny

 

Ingredience:

  • 300 ml mléka / rostlinného mléka
  • 1 lžička krupicového cukru
  • 500 g hladké Kojetínské mouky + mouka na poprášení
  • 30 g čerstvého droždí
  • 1 střední kelímek bílého jogurtu / rostlinného jogurtu
  • 1 lžička jedlé sody
  • sůl
  • olej na smažení

 

1 lžička soli + česnek (na česnekovou pastu)
kečup, tatarka, nastrouhaný sýr, brynza, zakysaná smetana, opražené kostičky slaniny či cokoliv dle chuti

 

Vegan verze:
– můžeme použít rostlinné náhražky 
jogurtu, sýru i tatarky, slanina se dá nahradit například uzeným tofu

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

Postup na přípravu langošů:

1) Ohřejeme mléko, aby bylo vlažné.

2) V míse smícháme lžičku cukru, lžíci hladké Kojetínské mouky, droždí a zhruba třetinu ohřátého mléka. Přikryjeme utěrkou, dáme na teplé místo a necháme vzejít kvásek.

3) Promícháme si zbytek mléka s jogurtem, zvlášť smícháme zbylou mouku s jedlou sodou a troškou soli.

4) Jogurt s mlékem vmícháme do vzešlého kvásku, následně to samé uděláme s moukou. Těsto hněteme, dokud se nepřestane lepit. Zaprášíme moukou, přikryjeme a znovu dáme na teplé místo kynout – zhruba na půl hodiny.

5) Těsto rozdělíme zhruba na 15 bochánků a ty necháme ještě 20 minut kynout. Následně z nich vypracujeme placičky.

6) Na pánvi si rozpálíme větší množství oleje. Placičky v něm postupně smažíme dozlatova, olej případně doléváme.

7) Hotové langoše pokládáme na papírové utěrky, abychom je zbavili přebytečného oleje.

8) Před jídlem potřeme například česnekovou pastou, kterou vytvoříme utřením česneku se solí, a dalšími ingrediencemi dle vlastní chuti.

 

TIP: Můžete vyzkoušet i netradiční sladkou variantu s povidly.

Podobné recepty

Jogurtové langoše

Zkuste do těsta přimíchat jogurt a už langoše nikdy nebudete připravovat jinak! Vyzkoušet můžete také veganskou verzi.

Buchtičky se žloutkovým krémem

Návrat do dětství je tady! Vychutnejte si buchtičky s poctivým žloutkovým krémem.

Velikonoční beránek s rozinkami v rumu

Beránek patří k Velikonocům stejně neodmyslitelně jako koleda. A tento, tento je opravdu výjimečný (nejen proto, že jsme ho připálili).

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK