Suroviny

  • 800 g vepřového plecka
  • 400 g bůčku 
  • 120 g sádla
  • 300 g cibule
  • 4 bobkové listy
  • 6 lžic mleté sladké papriky
  • 1 litr vody
  • 800 g kyselého zelí (ideálně domácího)
  • drcený kmín
  • sůl
  • hladká Kojetínská mouka (na zahuštění)
  • 200 ml 33% smetany

 

Ingredience na domácí knedlík:

  • 300 ml plnotučného mléka
  • 10 g čerstvého droždí
  • cukr krystal 
  • 200 g den starého bílého rohlíku nebo housky 
  • sůl
  • 1 vejce
  • 500 g hrubé Kojetínské mouky

Pšeničná mouka
hrubá

Postup

Segedínský guláš:

1) Maso i bůček nakrájíme na přiměřeně velké kostky, ochutíme solí a kmínem.

2) Do většího hrnce si dáme roztopit sádlo, v mezičase si nakrájíme cibuli, kterou následně v hrnci dozlatova orestujeme.

3) Přihodíme bobkové listy, necháme uvolnit aroma. Vložíme maso a opečeme ze všech stran.

4) Přisypeme mletou papriku, krátce zarestujeme a zalijeme vodou. Vše důkladně promícháme a necháme pod pokličkou pozvolna dusit.

5) Jakmile je maso měkké, pokrájíme zelí, přidáme do hrnce a vaříme minimálně dalších 10 minut. Následně si v hrníčku smícháme cca 2 lžíce hladké Kojetínské mouky s trochou vody, vytvoříme kašičku, s níž guláš zahustíme. Vaříme ještě 10 minut.

6) Nakonec zjemníme smetanou a dochutíme solí. Pokud jsme použili málo kyselé zelí, můžeme segedín vyladit vinným octem.

 

Domácí knedlík:

1) Mléko mírně zahřejeme a rozpustíme v něm droždí s jednou lžící cukru.

2) Pečivo nakrájíme na kostičky a vsypeme do mísy. Osolíme a vmícháme mléko s droždím. Přidáme vejce, hrubou Kojetínskou mouku a důkladně prohněteme.

3) Mísu s vypracovaným těstem přikryjeme utěrkou a dáme na teplé místo kynout (alespoň na 1 hodinu).

4) Z vykynutého těsta vyválíme šišky, jejichž velikost uzpůsobíme velikosti hrnce, ve kterém je budeme vařit. Po vypracování necháme šišky pod utěrkou ještě asi 10 minut naběhnout.

5) Šišky vkládáme do vroucí osolené vody a vaříme 15–20 minut (dle velikosti). Během této doby jednou otočíme.

6) Knedlíky vytáhneme z vody a propícháme vidličkou, aby z nich mohla uniknout přebytečná pára. Podáváme nakrájené na plátky, doporučujeme krájet nití.

Podobné recepty

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK