Suroviny

  • 500 g hladké Kojetínské mouky
  • 20 g droždí
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • sůl
  • sádlo

 

Na upečené buchty:

  • 2 lžíce roztopeného másla se lžící rumu
  • moučkový cukr

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Dáme ohřívat mléko.

2) Do větší mísy prosejeme hladkou Kojetínskou mouku. Vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Během čekání si rozpustíme máslo.

3) Jakmile dostatečně vyběhne (cca 15 minut), přidáme zbytek ohřátého mléka, roztopené máslo, vejce, žloutek a sůl. Pečlivě prohněteme a vypracujeme těsto. To necháme v míse, zaprášíme jej moukou, znovu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během této doby těsto dvakrát prohněteme.

4) Moukou zaprášíme pracovní desku nebo kuchyňský vál a těsto vyválíme do podlouhlého tvaru (hada).

5) Předehřejeme troubu na 170 °C a necháme si rozpustit trochu sádla.

6) Z vyváleného těsta nakrájíme rovnoměrné dílky. Z každého dílku pečlivě vytvarujeme kuličku, kterou vložíme do vymazaného pekáče (doporučujeme vymazat sádlem) a potřeme rozpuštěným sádlem ze všech dostupných stran. Když pekáč zaplníme, necháme v něm buchty ještě pár minut nakynout.

7) Dáme do trouby a pečeme dozlatova – trvá to zhruba 30 minut, průběžně kontrolujeme.

8) Znovu si necháme rozpustit trochu másla, ale tentokrát jej doplníme lžící rumu. Jakmile pekáč vytáhneme z trouby, potřeme buchty touto směsí.

9) Necháme vychladnout a při podávání posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty

Hrnková bublanina

Copak nám to tady bublá? No přeci pravá a nefalšovaná bublanina s ovocem. Doporučujeme upéct a vychutnat.

Poctivé české buchty

Kynuté buchty jsou česká klasika, na které si už pochutnal nejeden český Honza. I když on možná radši ty s náplní.

Kakaová hrnková bábovka

Jednoduchá a přitom výborná. Vyzkoušejte lahodnou kakaovou bábovku, na které si smlsne každý člen rodiny.

Dýňovo–bramborové noky

Pokud jste milovník bramborového těsta, na nic nečekejte. Tyto dýňovo-bramborové noky prostě musíte vyzkoušet!

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK