Suroviny

  • 500 g hladké Kojetínské mouky
  • 20 g droždí
  • 120 g krupicového cukru
  • 20 g vanilkového cukru
  • 250 ml mléka
  • 60 g másla
  • 1 vejce + 1 žloutek
  • sůl
  • sádlo

 

Na upečené buchty:

  • 2 lžíce roztopeného másla se lžící rumu
  • moučkový cukr

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) Dáme ohřívat mléko.

2) Do větší mísy prosejeme hladkou Kojetínskou mouku. Vytvoříme důlek, do kterého dáme rozdrobené droždí, lžičku cukru a trochu vlažného mléka. Zakryjeme utěrkou, umístíme na teplé místo a necháme vzejít kvásek. Během čekání si rozpustíme máslo.

3) Jakmile dostatečně vyběhne (cca 15 minut), přidáme zbytek ohřátého mléka, roztopené máslo, vejce, žloutek a sůl. Pečlivě prohněteme a vypracujeme těsto. To necháme v míse, zaprášíme jej moukou, znovu přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během této doby těsto dvakrát prohněteme.

4) Moukou zaprášíme pracovní desku nebo kuchyňský vál a těsto vyválíme do podlouhlého tvaru (hada).

5) Předehřejeme troubu na 170 °C a necháme si rozpustit trochu sádla.

6) Z vyváleného těsta nakrájíme rovnoměrné dílky. Z každého dílku pečlivě vytvarujeme kuličku, kterou vložíme do vymazaného pekáče (doporučujeme vymazat sádlem) a potřeme rozpuštěným sádlem ze všech dostupných stran. Když pekáč zaplníme, necháme v něm buchty ještě pár minut nakynout.

7) Dáme do trouby a pečeme dozlatova – trvá to zhruba 30 minut, průběžně kontrolujeme.

8) Znovu si necháme rozpustit trochu másla, ale tentokrát jej doplníme lžící rumu. Jakmile pekáč vytáhneme z trouby, potřeme buchty touto směsí.

9) Necháme vychladnout a při podávání posypeme moučkovým cukrem.

Podobné recepty

Dýňovo–bramborové noky

Pokud jste milovník bramborového těsta, na nic nečekejte. Tyto dýňovo-bramborové noky prostě musíte vyzkoušet!

Lívance ze zakysané smetany a podmáslí

Lívance – stačí vyslovit a už se sbíhají sliny. A co teprve, až si je sami připravíte!

Kakaová hrnková bábovka

Jednoduchá a přitom výborná. Vyzkoušejte lahodnou kakaovou bábovku, na které si smlsne každý člen rodiny.

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kdo by nemiloval kynuté knedlíky? A kdo by nemiloval borůvky? Objevte ideální kombinaci chutí.

Bramborové šulánky s mákem

Jako od babičky! Uvařte si šulánky s mákem a zavzpomínejte na krásu dětských let.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK