Suroviny

Ingredience:

  • 210 g hladké Kojetínské mouky
  • 140 g tuku na pečení (pokud chceme linecké křehčí, nahradíme máslem)
  • 70 g moučkového cukru
  • 1–2 žloutky
  • najemno nastrouhaná citronová kůra
  • marmeláda

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

1) V míse si smícháme hladkou Kojetínskou mouku, tuk na pečení (nebo máslo), cukr, žloutky a citronovou kůru.

2) Vypracujeme těsto, které necháme přes noc odležet v lednici.

3) Připravíme si vál a váleček, obojí pomoučíme. Z těsta vyválíme tenký plát a oblíbenými vykrajovátky vykrojíme vždy sudý počet kousků. V polovině z nich vykrojíme uprostřed kolečko.

4) Předehřejeme troubu na 140 °C. Na plech s pečicím papírem rozložíme vykrojené kousky a pečeme dozlatova 5–10 minut.

5) Po vyjmutí z trouby necháme cukroví vychladnout. Kousky bez dírky potřeme marmeládou a přiložíme na ně odpovídající kousky s dírkou.

6) Uchováváme v uzavřené krabičce, do které můžeme vložit omytou citronovou nebo pomerančovou kůru, která dodá cukroví vláčnost a jedinečnou vůni.

Podobné recepty

Slovácké mrkvance

A co mrkvance, znáte? Zkuste a už nikdy nezapomenete…

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Banánový chléb s vlašskými ořechy

Příjemně vláčná dobrota, jejíž příprava není oříšek.

Velikonoční mazanec

Co by to bylo za svátky jara bez voňavého mazance? S tímto vypečeným receptem se vám jistojistě podaří.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kdo by nemiloval kynuté knedlíky? A kdo by nemiloval borůvky? Objevte ideální kombinaci chutí.

Vláčné a křupavé vafle

Vafle jsou další z řady dobrot, které nelze nemilovat. Jakmile jednou vyzkoušíte následující recept, už je nebudete chtít připravovat jinak.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK