Suroviny

Ingredience na přípravu veky:

  • 500 g hladké Kojetínské mouky
  • 280 ml mléka
  • 60 g másla (necháme změknout při pokojové teplotě)
  • 10 g soli
  • 1 lžíce cukru
  • 10 g instantních kvasnic
  • vajíčko na potření

 

Ingredience na přípravu tvarůžkové pomazánky:

  • 80 g másla
  • 200 g vyzrálých tvarůžků
  • 1 cibule
  • 200 g žervé
  • drcený kmín
  • pažitka
  • sladká paprika
  • sůl

jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)

 

Ingredience na přípravu řepové pomazánky:

  • 2 řepy
  • olivový olej
  • sůl
  • pepř
  • 3 stroužky česneku
  • 1–2 žervé (podle velikosti řep)

jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)

 

Ingredience na přípravu rybičkové pomazánky:

  • 1 plechovka sardinek
  • 1 žervé
  • sůl
  • pepř
  • citronová šťáva
  • 1/4 cibule

jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)

 

Ingredience na přípravu paprikové pomazánky:

  • 2 červené papriky
  • olivový olej
  • česnek
  • 2 žervé
  • sůl
  • pepř

jarní cibulka a řeřicha (na dozdobení)

 

Pšeničná mouka
hladká světlá

Postup

Veka

  1. Nejdříve si zaděláme na kvásek. Do mísy nasypeme třetinu mouky, přidáme polovinu lehce zahřátého mléka, cukr a kvasnice. Zamícháme a přikryjeme utěrkou, necháme 10 minut v teple.
  2. Do kvásku přisypeme zbytek mouky, přidáme změklé máslo a sůl, hněteme do hladkého těsta.
  3. Přikryjeme utěrkou a necháme na teplém místě 1 až 1,5 hodiny kynout. Těsto by mělo zdvojnásobit svůj objem.
  4. Pomoučíme vál, vyklopíme na něj těsto, které rozdělíme na dva díly.
  5. Z každého dílu vytvoříme obdélník. Jeden z okrajů přeložíme cca do třetiny a spoj stiskneme. Opakujeme u protějšího okraje a následně to samé provedeme u dvou zbylých okrajů.
  6. Těsto srolujeme a v místě spoje ho uzavřeme. Vyválíme do podlouhlé veky.
  7. Postup opakujeme také s druhým dílem těsta.
  8. Obě veky dáme na plech vyložený pečicím papírem a za pomocí rozprašovače je postříkáme vodou. Přikryjeme utěrkou a necháme ještě 30–45 minut kynout.
  9. Předehřejeme si troubu na 180 °C. Nakynuté veky potřeme rozšlehaným vajíčkem a pečeme 30–35 minut.

 

Tvarůžková pomazánka

  1. Máslo utřeme se solí.
  2. Rozmačkáme si tvarůžky, nadrobno nakrájíme cibuli a obojí společně s žervé vmícháme do másla.
  3. Dochutíme kmínem, pažitkou, sladkou paprikou a solí.

 

Řepová pomazánka

  1. Řepu dobře očistíme a rozkrojíme napůl nebo na čtvrtiny (podle velikosti).
  2. Přichystáme si větší kus alobalu, do kterého budeme všechnu řepu balit. Přendáme tedy řepu na alobal (umístěný v pekáčku), osolíme, opepříme, zakápneme olejem a přidáme česnek.
  3. Zabalíme a pečeme na 200 °C zhruba 1 hodinu.
  4. Když máme upečeno, necháme řepu vychladnout a poté nastrouháme nahrubo.
  5. Upečený česnek nasekáme a spolu s žervé vmícháme do nastrouhané řepy.
  6. Dochutíme solí a pepřem, můžeme zakápnout citronovou šťávou.

 

Rybičková pomazánka

  1. Do mixéru vložíme okapané sardinky, žervé, přidáme sůl a pepř, zakápneme citronovou šťávou, vložíme na kostky nakrájenou cibuli.
  2. Mixujeme, dokud nevznikne hladká pomazánka.
  3. Na závěr případně ještě dochutíme solí a pepřem dle libosti.

 

Papriková pomazánka

  1. Papriky dáme na pekáč, zakápneme olejem a vložíme do trouby rozehřáté na nejvyšší stupeň, s nastavením na gril. Hotové jsou tehdy, když slupka ze všech stran úplně zčerná – tímto procesem získají příjemně uzenou chuť. Společně s paprikou dáme na čas péct také pár stroužků česneku.
  2. Vytáhneme pekáč z trouby a papriky ihned přemístíme do mísy, kterou uzavřeme fólií nebo mikrotenovým sáčkem. Ponecháme tak cca 10 minut, slupka pak půjde snadno oddělit od dužiny.
  3. Oloupeme, slupku vyhodíme, z dužiny vymačkáme přebytečnou vodu.
  4. Papriku rozmixujeme spolu s upečeným česnekem a žervé. Dochutíme solí a pepřem.

 

 

Podobné recepty

Domácí veka a silvestrovské pomazánky

Překvapte při silvestrovských oslavách vlastnoručně připravenou vekou s tvarůžkovou, řepovou, rybičkovou nebo paprikovou pomazánkou.

Lahodné vanilkové rohlíčky 

Vanilkové rohlíčky neodmyslitelně patří mezi tradiční vánoční cukroví. Tyhle se vám budou rozplývat na jazyku!

Vepřové na smetaně s bramborovými knedlíčky

Nefalšované, typické, suché, vídeňské bramborové knedlíky, nebo spíše noky? Uvařte si je a posuďte sami.

Klasické linecké

Domovem se opět line ta důvěrně známá vůně – Vánoce jsou tady a s nimi i linecké!

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo LUKO Holešov YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK