Suroviny

Ingredience na knedlíky:

 

Ingredience na maso:

  • 500 g uzené krkovice

 

Ingredience na špenát:

  • 400 g čerstvých nebo mražených špenátových listů
  • 4 cibule
  • 2 lžíce oleje
  • sůl
  • mletý pepř
  • drcený kmín
  • 2 stroužky česneku
  • sádlo

Pšeničná mouka
krupice hrubá

Postup

Postup přípravy knedlíků:
1) Umyté brambory se slupkou uvaříme doměkka, necháme je trochu vychladnout a oloupeme.
2) Ve velkém hrnci přivedeme k varu dostatečné množství vody.
3) Brambory nastrouháme do mísy a přidáme rozšlehané vejce se žloutkem navíc. Do směsi prosejeme krupici hrubou Kojetínskou mouku, přidáme krupici, dochutíme solí.
4) Umícháme tuhé těsto, které rozdělíme na dva díly. Ty vyválíme do válečků o průměru zhruba 5 cm.
5) Vložíme knedlíky do vroucí vody, vařečkou je opatrně zvedneme ode dna a na mírném plameni vaříme 5 minut. Potom knedlíky otočíme a necháme vařit dalších 10 minut.
6) Vyjmeme z lázně a nakrájíme na plátky.


Postup přípravy masa:
1) Uzené maso vložíme do hrnce se studenou vodou, přivedeme k varu a ponecháme asi 5 minut probublat.
2) Poté vodu vylijeme, vyměníme ji za čistou (horkou) a vaříme, dokud maso není krásně měkké.


Postup přípravy špenátu:
1) Pokud používáme mražené špenátové listy, necháme je nejdříve povolit.
2) Cibuli nakrájíme nadrobno a na rozehřátém oleji restujeme, než zesklovatí.
3) Přidáme špenátové listy, které předtím můžeme pokrájet. Necháme krátce projít varem, osolíme, opepříme, přidáme kmín a promícháme.
4) Sundáme z rozehřáté plotny a vmícháme utřený česnek.


Servírujeme:
Uvařené uzené nakrájíme na plátky a spolu se špenátem a knedlíky servírujeme. Ideální je pokrm doplnit cibulkou restovanou na sádle.

Podobné recepty

Svatomartinská husa s červeným zelím a lokšemi nebo knedlíkem

Na svatého Martina nesmí chybět pečená husa. Dopřejte si ji s červeným zelím a staročeskými lokšemi nebo bylinkovým knedlíkem.

Segedín s domácím houskovým knedlíkem

Domácímu knedlíku se ten kupovaný nikdy nevyrovná. Jeho příprava navíc není nijak zvlášť složitá. Vyzkoušejte třeba se segedínem.

Střapačky se zelím

Vyzkoušejte oblíbenou verzi slovenských halušek – střapačky se zelím.

Dýňovo–bramborové noky

Pokud jste milovník bramborového těsta, na nic nečekejte. Tyto dýňovo-bramborové noky prostě musíte vyzkoušet!

Italská pizza

Dobré těsto je základem dobré pizzy. Podívejte se, jak správně na něj.

Kynuté borůvkové knedlíky

Kdo by nemiloval kynuté knedlíky? A kdo by nemiloval borůvky? Objevte ideální kombinaci chutí.

Kde koupíte
naši mouku

Máma mele maso, my meleme mouku. A až ji nameleme, pošleme ji k vám – do následujících obchodů.
Coop Jednota Vsetín LUKO Holešov COOP Jednota spotřební družstvo v Uherském Ostrohu COOP družstvo Havlíčkův Brod Potraviny Enapo YARO Uherský Ostroh  Rojal GASTRO Louny Wastex Vrtal KBJ Velkoobchody Pekárna RACEK